Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
peklowanej szynki z prosięcia
1,5 kg -
oliwa
120 ml -
miód pitny
100 ml -
żołądkowa gorzka
50 ml -
gałązka rozmarynu
4 szt -
ząbek czosnku
2 szt -
Goździki całe Prymat
8 szt -
marynata piwno-miodowa łyżka
4 szt
Przepis i sposób przygotowania Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami .*.
Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.
Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)