Pieczona szynka z prosięcia w zalewie piwno-miodowej z goździkami .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • peklowanej szynki z prosięcia

    1,5 kg
  • oliwa

    120 ml
  • miód pitny

    100 ml
  • żołądkowa gorzka

    50 ml
  • gałązka rozmarynu

    4 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • goździki

    8 szt
  • marynata piwno-miodowa łyżka

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.

Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.

Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jaheira11 07.04.2011 23:17
pyszności
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
berys18 14.03.2011 11:48
smakowicie wygląda
Jaheira11 05.03.2011 22:09
wygląda apetycznie
Jaheira11 05.03.2011 22:09
wygląda apetycznie
Magdalena80 12.02.2011 21:56
smakowita rewelacja
Misiek1 09.02.2011 12:29
fantastycznie musi smakować
Babciagramolka 09.01.2011 17:24
Szyneczka z młodego prosiaczka w miodzie i z rozmarynem- rarytas

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat