Pieczona szynka z karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • Grill - przyprawa pikantna

    2 opakowania
  • szynka

    1,5 kg
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki

Karmelizowana cebula

  • cebula czerwona

    4 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1/4 szklanki
  • woda

    1/4 szklanki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1cm.Przyprawę mieszamy z olejem i nacieramy mięso.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki a jeśli mamy więcej czasu to na całą noc.Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę.Po chwili dodajemy masło i smażymy cebulę aż zmięknie.Dodajemy cukier i podsmażamy aż się rozpuści.Dolewamy wodę i ocet,smażymy aż płyn odparuje.Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 stopni.Pieczemy mięso około 1,5 godziny.Po godzinie pieczenia dodajemy karmelizowaną cebulę.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
justynkag
Szynkę również można dać na grill.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 29.08.2016 13:40
uwielbiam karmelizowaną czerwoną cebulę,w połaczeniu z szynka musi być pyszne
KORAL 29.08.2016 11:07
Super, najbardziej lubię karmelizowaną cebulkę :)
jagoda5913 28.08.2016 22:42
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat