Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z figami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynki wieprzowej wraz ze slonina (wierzch) 1200 g
swieze, fioletowe figi 10 sztuk
miód płynny 3 lyzki
sok z ok. połowy cytryny
tłuszcz do smażenia
woda 1/2 (ciepła, przegotowana)
bulion drobiowy 2 z warzywami
wino białe wytrawne 2 szklanki
cebula biała 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z figami

Szynke umyc, osuszyc,(skore mozna ponacinac). a nastepnie natrzec przyprawami ; sola, pieprzem, papryka, estragonem i czosnkiem, odstawic na ok dobe do lodówki. Na patelni rozgrzac tluszcz i obsmazyc mieso, do lekkiego zgrazowienia. Mieso przelozyc do rondla i podlac winem i rosolem, doprawic dobrze do smaku (sola, pieprzem i vegeta), wrzucic obrana i umyta cebule i dusic na malym ogniu przez ok 40-60 minut. Na duzej formie do pieczenia, ukladamy folie, a nastepnie kladziemy na nia szynke, ktora podlewamy rosolem, w ktorym wczesniej gotowalo sie mieso. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Figi umyc, osuszyc i pokroic na cwiartki. Wyciagnac forme z szynka i obok miesa, poukladac figi. Wode z miodem i cytryna dobrze wymieszac i polac figi oraz mieso. Zapiekac ok 40-50 minut w 200 stopniach (pieklam 40 minut; mozna podlewac figi i mieso powstalym sokiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 21.12.2010 13:27
z figami, pomyslowe
Emilia22 24.09.2010 17:57
super wygląda
Koper 01.09.2010 19:32
To musi być pyszne, szkoda, że tak trudno dostać w naszym klimacie świeże, ładne figi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak