Pieczona szynka wieprzowa

Pieczona szynka wieprzowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczona szynka wieprzowa to znakomity dodatek do kanapek, który pasuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Marynata z aromatycznych ziół i przypraw nadaje mięsu wyjątkowego smaku.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1,5 kilograma
  • Przyprawa do mięs Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczona szynka wieprzowa

Pieczenie szynki wieprzowej to prosta sprawa i przede wszystkim sposób na bardzo smaczną, domową wędlinę. 

Dowiedz się:

  • jak zamarynować szynkę do pieczenia?
  • ile czasu marynować mięso w lodówce? 
  • ile piec szynkę w piekarniku i w jakiej temperaturze?

 

1. Szynkę natrzeć czosnkiem, a następnie obficie posypać kolorowym pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Oprószyć tymiankiem, oregano, solą, bazylią i majerankiem.

2. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody.

3. Pieczenie szynki wieprzowej powinno odbywać się pod przykryciem, przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni grzanie góra-dół.

Jeśli smakowała Ci pieczona szynka wieprzowa, wypróbuj także przepis na karczek pieczony lub szynkę pieczoną marynowaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

RenataZ-et 06.01.2014 18:57
pyszna szyneczka
IKrakowianka 23.03.2013 20:54
jak dla mnie rewelacja!
Wafelek2601 19.01.2013 20:20
Taka piękna, przyrumieniona jest przepyszna!
junox 01.12.2011 14:50
pysznie wygląda
ilka_86 17.03.2011 09:46
takie domowe wyroby są najlepsze:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat