Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka
1,5 kilograma -
Przyprawa do mięs Prymat
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pieczona szynka wieprzowa
Pieczenie szynki wieprzowej to prosta sprawa i przede wszystkim sposób na bardzo smaczną, domową wędlinę.
Dowiedz się:
- jak zamarynować szynkę do pieczenia?
- ile czasu marynować mięso w lodówce?
- ile piec szynkę w piekarniku i w jakiej temperaturze?
1. Szynkę natrzeć czosnkiem, a następnie obficie posypać kolorowym pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Oprószyć tymiankiem, oregano, solą, bazylią i majerankiem.
2. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody.
3. Pieczenie szynki wieprzowej powinno odbywać się pod przykryciem, przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni grzanie góra-dół.
Jeśli smakowała Ci pieczona szynka wieprzowa, wypróbuj także przepis na karczek pieczony lub szynkę pieczoną marynowaną.
Komentarze (5)