Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
olej 1/3 szklanki
czosnek 6 ząbków
sos chili 1 łyżka czarny
bazylia 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka ziołowa
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka

Kroki postępowania

1
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny sos chili, bazylię, kawę i przyprawy.
Krok 1 - Pieczona szynka foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczona szynka foto
3
Marynatą pokryć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 3 - Pieczona szynka foto
4
Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do rękawa do pieczenia, zamknąć.
Krok 4 - Pieczona szynka foto
5
Torebkę z mięsem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Szynkę piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny.
Krok 5 - Pieczona szynka foto
6
Po tym czasie mięso przełożyć z woreczka do naczynia razem z wytworzonym płynem. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni.
Krok 6 - Pieczona szynka foto
7
Szynkę piec jeszcze kilka minut, aż się zrumieni. Upieczoną szynkę odłożyć na kilkanaście minut, następnie kroić ją w plastry.
Krok 7 - Pieczona szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 14.10.2014 20:48
Uwielbiam takie miesko
ice cubes 14.10.2014 13:05
zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak