Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wystarczy ciepłą ricottę rozsmarować na chrupiącej grzance i można delektować się bez końca. Jest prze-py-szna! Choć przyznam Wam szczerze, że i na zimno smakuje doskonale. Wspaniałe, lekkie i niebanalne śniadanie na dobry początek dnia. Gorąco Wam polecam!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ser ricotta

    500 gramów
  • jajka przepiórcze

    8 sztuk
  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    1 garść
  • czosnek

    1 ząbek
  • skórka cytrynowa

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • płatki chili

    0,5 łyżeczki
  • oliwa extra virgin

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    5 szczypt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    5 szczypt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy delikatnie skórkę bez albedo.

Do miski przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę oraz sok z cytryny, posiekany szpinak, oliwę oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

Kokilki delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek i wypełniamy je przygotowaną masą.

Na każdej porcji wybijamy po dwa jajka. Wierzch posypujemy delikatnie płatkami chili i skrapiamy oliwą z oliwek.

Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko pozostanie w płynnej formie. Trwa to około 15-20 minut.

Ja podałam z grillowanym soda bread. Doskonale będzie również smakować z chrupiącym tostem czy bagietką.
Smacznego!

Odnośniki

* można zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku
** warto użyć cytryny ekologicznej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat