Ali

Pieczona polędwica w sosie serowym zawijana w boczek, marchewka glazurowana w miodzie i ziemniaki z oliwą truflową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK

  • polędwica wieprzowa

  • boczek surowy

    cienkie plastry
  • ostra musztarda

  • masło

    50 gram (+ do natarcia naczynia)
  • cebua

    1 sztuka
  • słodka śmietanka

    250 ml
  • twarożek ziołowy

    150 gram
  • ser topiony

    1 trójkącik
  • pieprz zielony

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

  • sól

MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE

  • marchewki

  • masło

    50 gram
  • miód

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

PUREE ZIEMNIACZANE Z OLIWĄ TRUFLOWĄ

  • ziemniaki

  • masło

    50 gram
  • mleko

    50 ml
  • starta gałka muszkatołowa

  • oliwa truflowa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwica:
Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy:
Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy.
Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.

Marchewka:
Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą.

Ziemniaki:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku po ziemniakach rozpuszczamy masło i z powrotem wrzucamy ziemniaki. Albo je w garnku ugniatamy na puree, albo jeśli mamy praskę do ziemniaków to możemy je do garnka przepuścić przez praskę. Wyłączamy ogień i powoli dolewamy mleko i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I teraz najważniejszy składnik: oliwa truflowa. Daje ona niesamowity charakter ziemniakom. Zyskują one dzięki niej zupełnie inny smak. Ale musicie uważać: jest bardzo aromatyczna, nie można dać jej zbyt wiele. Na jednoosobową porcję wystarczy mniej niż pół łyżeczki, tak 1/3 mniej więcej. Dodajcie po prostu odrobiną, zamieszajcie i spróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 18.09.2014 13:33
ale tu pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat