Pieczona pierś z kaczki z zielonymi szparagami i glazurowanymi gruszkami Roberta Sowy

Pieczona pierś z kaczki z zielonymi szparagami i glazurowanymi gruszkami Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kaczka

    4 piersi

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • sól morska

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny mielony

  • szparagi zielone

    2 pęczki
  • gruszki

    2 szt.
  • sok z cytryny

  • masło klarowane

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Piersi z kaczki układamy na desce, skórę nacinamy nożem w krateczkę i nacieramy marynatą.
Na gorącej patelni smażymy piersi z kaczki zaczynając od strony skóry, wytapiając tłuszcz, przewracamy na druga stronę i po 2 minutach wkładamy do piekarnika na ok.20 min w temp 180 stopni.
Do rondelka wkładamy masło, miód, rozmaryn i gruszki (skropione wcześniej sokiem z cytryny, aby nie czerniały) i dusimy ok.15 minut.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, odkładamy na deskę na ok.5 minut, kroimy w plastry, układamy na zielonych szparagach, dodajemy gruszki i skrapiamy sosem powstałym z karmelizowania gruszek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

24.02.2017 10:29
świetne danie

IZABELA29

05.02.2017 17:54
Super danie

ben-ka

14.02.2016 13:13
W takim "towarzystwie "kaczki jeszcze nie robiłam:)

agaK.

29.06.2015 17:12
Świetne, pysznie brzmi sama nazwa.

jaxer

06.10.2014 16:31
Koniecznie włączę ten przepis do mojego domowego menu. Pozdrawiam

Kolorowa

16.06.2014 21:57
Świetny przepis !

Rysia

16.06.2014 12:47
Eleganckie,smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat