Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    1 kg
  • boczek wędzony

    kilka plasterków
  • sól i pieprz

  • koperek suszony

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak

    kilka
  • cebula

    0,5
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    do posmarowania
  • liście laurowe

    2
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • jabłko

    ćwiartka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
Piersi z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą pieprzem i koperkiem. Odstawiamy na godzinę, lub na całą noc jeśli zrobimy to wieczorem.
Krok 2 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
Przygotowujemy boczek, pomidory, cebulę kroimy dość drobno ale nie siekamy, czosnek na plasterki.
Krok 3 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy ziele angielskie i liść laurowy, potem warstwowo mięso przekładamy boczkiem, czosnkiem, pomidorami i cebulą. Wkładamy też ćwiartkę jabłka słodko- kwaśnego.
Krok 4 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 50 minut, przed końcem pieczenia zlewamy sos z dna naczynia, wyjmujemy też kilka pomidorów, płatków czosnku, trochę cebuli i jabłko. Mięso wstawiamy z powrotem do dopieczenia.
Krok 5 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
To co wyjęliśmy zagotowujemy na małym ogniu i dokładnie blendujemy, nie zagęszczamy bo sos będzie już gęsty. Przelewamy go do sosjerki lub spodka i podajemy do mięsa.
Całość najlepiej podać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub sałatką i plastrami boczku z pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 20.02.2017 13:01
pyszny obiad
ilka01 19.02.2017 15:35
super danie :)
dodi 19.02.2017 12:35
pyszne jedzonko
Agnieszka-87-25 19.02.2017 09:01
super danie
Ania321 19.02.2017 00:17
coś smacznego :)
Renata9 18.02.2017 21:34
Bardzo dobry obiadek.
Ola1984 18.02.2017 19:58
Bardzo apetyczne danie ;)
IKrakowianka 18.02.2017 19:17
super mięsko
Franciszek 18.02.2017 18:33
ciekawy przepis :)
adelajda 18.02.2017 18:21
dobry obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat