Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
boczek wędzony kilka plasterków
sól i pieprz
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
pomidory suszone Smak kilka
cebula 0,5
czosnek 3 ząbki
masło do posmarowania
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2 ziarna
jabłko ćwiartka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Piersi z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą pieprzem i koperkiem. Odstawiamy na godzinę, lub na całą noc jeśli zrobimy to wieczorem.
Krok 1 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
2
Przygotowujemy boczek, pomidory, cebulę kroimy dość drobno ale nie siekamy, czosnek na plasterki.
Krok 2 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
3
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy ziele angielskie i liść laurowy, potem warstwowo mięso przekładamy boczkiem, czosnkiem, pomidorami i cebulą. Wkładamy też ćwiartkę jabłka słodko- kwaśnego.
Krok 3 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
4
Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 50 minut, przed końcem pieczenia zlewamy sos z dna naczynia, wyjmujemy też kilka pomidorów, płatków czosnku, trochę cebuli i jabłko. Mięso wstawiamy z powrotem do dopieczenia.
Krok 4 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto
5
To co wyjęliśmy zagotowujemy na małym ogniu i dokładnie blendujemy, nie zagęszczamy bo sos będzie już gęsty. Przelewamy go do sosjerki lub spodka i podajemy do mięsa.
Całość najlepiej podać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub sałatką i plastrami boczku z pieczenia.
Krok 5 - Pieczona pierś indyka z boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 20.02.2017 13:01
pyszny obiad
ilka01 19.02.2017 15:35
super danie :)
dodi 19.02.2017 12:35
pyszne jedzonko
Agnieszka-87-25 19.02.2017 09:01
super danie
Ania321 19.02.2017 00:17
coś smacznego :)
Renata9 18.02.2017 21:34
Bardzo dobry obiadek.
Ola1984 18.02.2017 19:58
Bardzo apetyczne danie ;)
IKrakowianka 18.02.2017 19:17
super mięsko
Franciszek 18.02.2017 18:33
ciekawy przepis :)
adelajda 18.02.2017 18:21
dobry obiadek
Aleksandra/Olcia 18.02.2017 18:19
smakowity obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak