Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą Tomka Jakubiaka
Papryki dokładnie umyj, osusz i wyjmij od góry gniazda z pestkami, natrzyj solą w środku. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj trochę wrzątku do lekkiego podniesienia się kuskusu. Gotową kaszę rozkrusz w palcach i dodaj do niej obranego, posiekanego pomidora, rybę, czosnek, natkę pietruszki i posiekaną cebulę. Dobrze dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nafaszeruj papryki, na każdą rozbij jedno jajko i wstaw do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondlu na oliwie przesmaż posiekaną cebulę z pomidorami, czosnkiem i ostrą papryczką, po czym dodaj do bulionu i gotuj, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw ziołami i pieprzem oraz solą. Na talerze wylej sos, a na nim ułóż faszerowane papryki.