Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka żółta 4 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
ryba wędzona 20 dag
pomidor 1 szt
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 szt
sos
pomidory krojone z puszki 1 szt
bazylia 1/3 łyżki
natka pietruszki 1/3 łyżki
tymianek 1/3 łyżki
cebula 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt
oliwa 2 łyżki
bulion 1/2 szklanki
sól
pieprz
jajka przepiórcze 1 szt.
kasza 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Papryki dokładnie umyj, osusz i wyjmij od góry gniazda z pestkami, natrzyj solą w środku. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Dodaj trochę wrzątku do lekkiego podniesienia się kuskusu. Gotową kaszę rozkrusz w palcach i dodaj do niej obranego, posiekanego pomidora, rybę, czosnek, natkę pietruszki i posiekaną cebulę. Dobrze dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nafaszeruj papryki, na każdą rozbij jedno jajko i wstaw do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondlu na oliwie przesmaż posiekaną cebulę z pomidorami, czosnkiem i ostrą papryczką, po czym dodaj do bulionu i gotuj, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw ziołami i pieprzem oraz solą. Na talerze wylej sos, a na nim ułóż faszerowane papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

drmaciej 21.02.2014 22:27
ciekawy pomysł
Mniam 15.02.2014 08:59
Kuskus w papryce i to pieczonej mmmm.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak