Pieczona papryka faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    6 szt
  • łopatka bez kości

    500 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt
  • ryż

    150 g
  • olej

    2 łyżki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • pomidor

    1 szt
  • bazylia świeża

    18 listków
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona papryka faszerowana foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso pokroić i usmażyć z dodatkiem przypraw, cebul;i i czosnku na oleju, potem całość z mielić i jeszcze ciepłe mięso połączyć z ryżem.
Krok 2 - Pieczona papryka faszerowana foto
Z umytych i osuszonych papryk odcinamy, ale nie wyrzucamy!!! wierzch i wyciągamy pestki. Następnie do środka kładziemy mięsno-ryżowy farsz. Na górę kładziemy po 2-3 listki świeżej bazylii i plasterek pomidora.
Krok 3 - Pieczona papryka faszerowana foto
Paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ściętymi czubkami i zalewamy wodą.
Krok 4 - Pieczona papryka faszerowana foto
Paprykę pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40-45 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hanna5 22.09.2017 10:44
Wyglądają apetycznie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat