Pieczona papryka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1/2 szklanki
  • przyprawy

  • papryka

    6 (kolorowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona papryka foto
Paprykę przeciąć na pół i wyciąć z niej gniazda nasienne, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie posypać po wierzchu solą. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec w nim paprykę około 35 min, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę jeszcze na kilka minut.
Krok 2 - Pieczona papryka foto
Z przestudzonej papryki zdjąć skórkę i pociąć w grubsze paseczki, do miseczki zlać cały płyn jaki powstał na blaszce podczas pieczenia, dolać do niego 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1/2 szklanki oleju, wcisnąć 2 ząbki czosnku i dosypać 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru ja od siebie dodałam szczyptę chili.
Krok 3 - Pieczona papryka foto
Uszykować małe słoiczki i ciasno ułożyć w nich pociętą paprykę na wierzchu ułożyć po kilka ziaren czarnego pieprzu i zalać zalewą.
Krok 4 - Pieczona papryka foto
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10 min po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu ja schowałam do lodówki bo nie wiem jak to się będzie przechowywać.

Przepis ze starej książki " Przetwarzajmy co się da"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 27.08.2013 17:10
świetny przepis
Renataj 27.08.2013 16:56
Ciekawy przepis. Myślę, że skoro papryka w słoikach była pasteryzowana to w piwnicy czy spiżarni powinna przetrzymać kilka miesięcy.
adelajda 27.08.2013 16:52
pyszna musi być taka papryka
Dorota37 27.08.2013 16:01
jaka fajna na zimę
Habibi 27.08.2013 15:46
Na zimę też robię taką paprykę w dwóch smakach - czosnkową i cytrynową :) Nie używam wody, ale dodaję sporo oleju i soku z cytryn.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat