pieczona łopatka wieprzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg.
  • marynata

  • miód płynny

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • oliwa

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    4 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać , osuszyć i odstawić . W naczyniu przygotować marynatę z podanych składników a następnie natrzeć dokładnie osuszone mięso . Zamarynowane mięso przykryć pokrywką lub zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić na całą dobę do lodówki . Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą , przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. ok. 1,5 godz. Piekłam trochę dłużej bo lubimy kruche mięso . Co jakiś czas obrócić i podlać je wytworzonym sosem od pieczenia , 20 min. przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się zrumieniło . Przed podaniem pokroić je w plastry ok. 1- 1,5 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 19.10.2015 09:38
domowej roboty jest najlepsza
Maridka19 13.10.2015 10:10
Pyszne mięsko .
Grazyna0211 12.10.2015 20:48
smaczny kawałek mięsa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat