Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • sól peklowa

    50 g
  • woda

    500 ml
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka

Lista składników

  • łopatka bez kości

    1,2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć.
W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuścić sól i przyprawy.
Włożyć do marynaty mięso, schłodzić w lodówce i przechowywać tak około 3 dni.
Każdego dnia obracać mięso. Ja dodatkowo strzykawką z igłą wstrzykuję marynatę w mięso.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec około 2 godzin. Mięso powinno być lekko przypieczone z zewnątrz.
Od razu po wyjęciu z piekarnika przykryć folią aluminiową. Zostawić do wystygnięcia.
Takie mięso najlepiej smakuje z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

29.01.2015 11:27
smakowite :)

w mojej kuchni

29.01.2015 11:10
pyszne mięso domowe

dodi

29.01.2015 10:40
ale pyszne mieso

Futka

29.01.2015 10:20
Przepyszna łopatka :)

Mama niejadka

29.01.2015 10:18
Super domowe mięsko :)

Gracer

29.01.2015 09:43
lubię pieczone mięso

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat