Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka wieprzowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Marynata

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 50 g
woda 500 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 2 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Lista składników

łopatka bez kości 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka wieprzowa

Mięso umyć i osuszyć.
W przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuścić sól i przyprawy.
Włożyć do marynaty mięso, schłodzić w lodówce i przechowywać tak około 3 dni.
Każdego dnia obracać mięso. Ja dodatkowo strzykawką z igłą wstrzykuję marynatę w mięso.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec około 2 godzin. Mięso powinno być lekko przypieczone z zewnątrz.
Od razu po wyjęciu z piekarnika przykryć folią aluminiową. Zostawić do wystygnięcia.
Takie mięso najlepiej smakuje z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.01.2015 11:27
smakowite :)
w mojej kuchni 29.01.2015 11:10
pyszne mięso domowe
dodi 29.01.2015 10:40
ale pyszne mieso
Futka 29.01.2015 10:20
Przepyszna łopatka :)
Mama niejadka 29.01.2015 10:18
Super domowe mięsko :)
Gracer 29.01.2015 09:43
lubię pieczone mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak