Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • majonez

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6-8 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6-8 szt
  • miód

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci.
Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 08.06.2017 11:13
pyszne mięsko
Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:32
ale dobre mięsko
mirosława4 02.06.2017 11:48
smaczna sztuka mięsa
Mniam 02.06.2017 11:01
Podoba mi się sposób przygotowania tego mięsa. Muszę spróbować :)
Renata9 01.06.2017 23:16
Smaczny obiadek
Franciszek 01.06.2017 21:45
Dobre mięsko
RenataZ-et 01.06.2017 21:37
super mięsko
adelajda 01.06.2017 17:55
Pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat