Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
majonez 1 łyżka
ketchup pikantny 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
sól 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6-8 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6-8 szt
miód 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka

Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce lub chłodnym miejscu.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około 15 minut aż wierzch łopatki się ze złoci.
Podawać na ciepło jako mięso do obiadu lub na zimno w formie domowej wędliny na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 08.06.2017 11:13
pyszne mięsko
Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:32
ale dobre mięsko
mirosława4 02.06.2017 11:48
smaczna sztuka mięsa
Mniam 02.06.2017 11:01
Podoba mi się sposób przygotowania tego mięsa. Muszę spróbować :)
Renata9 01.06.2017 23:16
Smaczny obiadek
Franciszek 01.06.2017 21:45
Dobre mięsko
RenataZ-et 01.06.2017 21:37
super mięsko
adelajda 01.06.2017 17:55
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak