Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    50 dkg
  • czosnek

    3 ząbki
  • miód

    1/2 łyżki
  • Marynata do mięs klasyczna

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • olej

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona łopatka foto
* Użyłam jeszcze 2 łyżki sosu teriyaki i 1/2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego miód, sos teriyaki, przyprawy i olej.
Krok 2 - Pieczona łopatka foto
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pieczona łopatka foto
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Pieczona łopatka foto
Następnie mięso z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia.
Krok 5 - Pieczona łopatka foto
Torebkę zamknąć. Mięso w torebce ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Pieczona łopatka foto
Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczone mięso podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 08.05.2014 08:52
Pyszne mięsko :-)
Czyki 08.05.2014 07:39
Wspaniale przyrządzona i na obiadek i na kanapkę też będzie pyszna:)
luna76 07.05.2014 19:13
Najlepsza!!!!
Krzysztof15 07.05.2014 18:17
pyszna łopateczka
Lidzia 07.05.2014 17:16
Pyszna na gorąco i na zimno.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat