Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,4 kg
  • olej rzepakowy

    150 ml
  • czosnek

    4 ząbki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

  • majeranek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym,natarłam solą i pieprzem. Z oleju,rozgniecionego czosnku,rozgniecionego kolorowego pieprzu,rozmarynu i majeranku zrobiłam marynatę. Marynatą polałam mięso,naczynie z mięsem owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso ułożyłam do rękawa do pieczenia,polałam pozostałą marynatą,rękaw szczelnie zamknęłam klipsami i piekłam 60 minut w temp. 200 stopni.

Po upieczeniu pozostawiłam łopatkę w rękawie aż do wystygnięcia. W ten sposób przygotowane mięsko nie jest wysuszone lecz pozostanie soczyste. Zimną łopatkę pokroiłam w plastry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 30.12.2013 17:41
Wygląda przepięknie! ;-)
gosia56 30.12.2013 17:28
pyszne mięsko
Barbara777 30.12.2013 17:24
dobre mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat