Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,4 kg
olej rzepakowy 150 ml
czosnek 4 ząbki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka

Łopatkę umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym,natarłam solą i pieprzem. Z oleju,rozgniecionego czosnku,rozgniecionego kolorowego pieprzu,rozmarynu i majeranku zrobiłam marynatę. Marynatą polałam mięso,naczynie z mięsem owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.

Zamarynowane mięso ułożyłam do rękawa do pieczenia,polałam pozostałą marynatą,rękaw szczelnie zamknęłam klipsami i piekłam 60 minut w temp. 200 stopni.

Po upieczeniu pozostawiłam łopatkę w rękawie aż do wystygnięcia. W ten sposób przygotowane mięsko nie jest wysuszone lecz pozostanie soczyste. Zimną łopatkę pokroiłam w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 30.12.2013 17:41
Wygląda przepięknie! ;-)
gosia56 30.12.2013 17:28
pyszne mięsko
Barbara777 30.12.2013 17:24
dobre mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak