Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Mięso smaczne na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakuje z pieczywem, ale można je podać ciepłe do obiadu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wieprzowina pieczona:

  • łopatka wieprzowa

    1.5 kilograma
  • czosnek

    3 ząbki
  • marynata

    1 sztuk
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • musztarda

    4 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • czosnek posiekany

    3 ząbki
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1.5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku kroimy w plasterki. Końcem noża robimy nacięcia w mięsie i wkładamy plasterki czosnku. Składniki marynaty mieszamy i polewamy mięso, nacieramy, łamiemy liście laurowe i obkładamy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na ok. 24 godz.

Mięso można kilka razy obrócić. Po wyjęciu z lodówki owijamy mięso nicią (można to pominąć zależy od kawałka mięsa) i układamy w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce, obkładamy plasterkami pokrojonego czosnku).

Pieczemy ok 100 minut w 190 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat