Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mięso smaczne na ciepło jak i na zimno. Dobrze smakuje z pieczywem, ale można je podać ciepłe do obiadu.

Składniki:

Wieprzowina pieczona:

łopatka wieprzowa 1.5 kilograma
czosnek 3 ząbki
marynata 1 sztuk
liście laurowe 2 sztuki
musztarda 4 łyżki
olej 4 łyżki
czosnek posiekany 3 ząbki
sól 1.5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
majeranek 1.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka

Mięso myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku kroimy w plasterki. Końcem noża robimy nacięcia w mięsie i wkładamy plasterki czosnku. Składniki marynaty mieszamy i polewamy mięso, nacieramy, łamiemy liście laurowe i obkładamy nimi mięso. Odstawiamy do lodówki na ok. 24 godz.

Mięso można kilka razy obrócić. Po wyjęciu z lodówki owijamy mięso nicią (można to pominąć zależy od kawałka mięsa) i układamy w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce, obkładamy plasterkami pokrojonego czosnku).

Pieczemy ok 100 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak