Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
masło 1 czubata łyżka
czosnek 2 ząbki
koperek
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
chili Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem.

Kroki postępowania

1
Pierś opłukałam i osuszyłam.Zrobiłam w piersi dość głęboką kieszonkę.Natarłam mięso solą i pieprzem.W miarę miękkie masło przełożyłam do naczynia i dosypałam do niego trochę posiekanego koperku(miałam mrożony),trochę tymianku oraz wkroiłam,siekając je niespecjalnie drobno,ząbki czosnku.Masło z koperkiem,tymiankiem i czosnkiem rozmieszałam,połączyłam widelcem.Nałożyłam masło z dodatkiem czosnku,koperku i tymianku do wcześniej wyciętej kieszonki.
Krok 1 - Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem. foto
2
Spięłam kurczaka wykałaczkami chowając,redukując tym samym kieszonkę.Po wierzchu posypałam pierś sporą dawką słodkiej,mielonej papryki i szczyptą chili.Przykryłam naczynie żaroodporne folią aluminiową.
Krok 2 - Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem. foto
3
Wstawiłam naczynie z nadzianą piersią z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piekłam przez 40 minut.
Mięso wyszło miękkie i delikatne, przeszło wszystkimi przyprawami,co dało świetny zapach i smak. Plusem jest też to,że nie dodaje się do kurczaka dużo tłuszczu, oprócz masła nałożonego do kieszonki kurczaka piecze się już go bez użycia dodatkowego oleju,czy oliwy z oliwek.
Krok 3 - Pieczona kieszonka z piersi kurczaka nadziana koperkowo – tymiankowo – czosnkowym masełkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.03.2014 13:57
Niby drobiazg a wygląda przepysznie :)
Amellia 12.03.2014 10:08
mniam mniam
Mati13 20.08.2013 13:24
wyśmienite! Dawno nie robiłem piersi w piekarniku, zrobię w sobotę w ten sposób :)
Alex_M 12.02.2013 13:27
pychotka!!! a zapach pewnie cudny!
elka1986 04.02.2013 14:42
Pyszne:)
msmors 04.02.2013 14:28
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak