PIECZONA KARKÓWKA Z CZATNEJEM (CHUTNEY) BRZOSKWINIOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    1 kg

Czatnej z brzoskwiń

  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • ocet winny

    50 ml
  • cukier

    30 gram
  • rodzynki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, zostawić na noc w lodówce. Brzoskwinie pokroić na mniejsze części, cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować ok 15 sekund. Można to zrobić blenderem ale dużo dłużej.

2/ W naczyniu do zapiekania położyć mięso i dokładnie z każdej strony, grubo posmarować sosem, resztę sosu wlać do naczynia. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z ryżem i świeżą sałatą. (ja piekłam w dwóch naczyniach mała i dużą porcję mięsa, bo miałam w dwóch różnych kawałkach).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slawoj1963 30.09.2016 18:13
super obiadek mimo małej zmiany zamiast musztardy miodowej dijon (taką akurat miałem) i miód po jednej kopiastej łyżeczce
gosia1988 23.03.2015 16:12
pyszne danie na obiad
jasiek 23.03.2015 14:20
smakowite mięsiwo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat