Pieczona karkówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka wieprzowa

    1,7 kg
  • sól

    3 łyżki
  • tłuszcz do formy

  • cebula

    1 szt

marynata

  • olej

    3 łyżki
  • keczup

    3 łyżki
  • pieprz

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona karkówka foto
Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z keczupem /używam łagodnego/, solą, pieprzem, mielonymi paprykami, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Karkówkę wycieramy ręcznikiem z nadmiaru soli a następnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy pokrojona w plastry cebulę a na niej zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 1,45 - 2 godzin.Karkówkę możemy podawać jako porcję mięsa do obiadu lub jako wędlinę na kanapki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 29.11.2015 15:04
Super mięsko;))
mysza75 29.11.2015 14:40
jakie pyszne mięso, bardzo mi sie podoba
joannaa24 29.11.2015 12:25
Bardzo fajne mięsko na kanaeczki
Motorek 29.11.2015 10:27
smaczne mięsko
Renata9 29.11.2015 09:06
Bardzo lubię taka karkóweczkę :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat