Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1,7 kg
sól 3 łyżki
tłuszcz do formy
cebula 1 szt

marynata

olej 3 łyżki
keczup 3 łyżki
pieprz 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka

Kroki postępowania

1
Karkówkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Krok 1 - Pieczona karkówka foto
2
Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z keczupem /używam łagodnego/, solą, pieprzem, mielonymi paprykami, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Karkówkę wycieramy ręcznikiem z nadmiaru soli a następnie nacieramy marynatą. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Pieczona karkówka foto
3
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy pokrojona w plastry cebulę a na niej zamarynowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 1,45 - 2 godzin.Karkówkę możemy podawać jako porcję mięsa do obiadu lub jako wędlinę na kanapki.
Krok 3 - Pieczona karkówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 29.11.2015 15:04
Super mięsko;))
mysza75 29.11.2015 14:40
jakie pyszne mięso, bardzo mi sie podoba
joannaa24 29.11.2015 12:25
Bardzo fajne mięsko na kanaeczki
Motorek 29.11.2015 10:27
smaczne mięsko
Renata9 29.11.2015 09:06
Bardzo lubię taka karkóweczkę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak