pieczona karkówka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    2 kg
  • gałka muszkatałowa

  • majeranek z czosnkiem

  • kminek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • papryka ostra

  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek mieszamy w miseczce z olejem. Taką marynatą smarujemy karkówkę i wstawiamy ją do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy karkówkę i przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 2 godzin (godzina na kilogram karkówki, więc jak mamy karkówkę 1kg to pieczemy ją godzinę) w temp. 180 stopni. Świetnie smakuje na kanapce z ćwikłami i chrzanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 23.06.2013 21:48
ostatnio byłam na warsztatach kulinarnych na temat wieprzowiny i dużo dowiedziałam się o tym jak piec mięso - teraz piekę je w niższych temperaturach a jest dużo smaczniejsze
Megg 23.06.2013 20:32
wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat