pieczona karkówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • naczynie

  • karkówka

    2 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki do zalewy:
3l wody
1\\2szklanki czerwonego wina
3listki laurowe
kilka ziarenek pierzu, gorczycy, ziela angielskiego
łyżka soli
łyżka majeranku
4łyżki soli peklowanej
3ząbki czosnku



1) zalewa: zagotowac wodę z wszystkimi składnikami, odstawić
szynkę włożyć do zimnej zalewy i trzymać w zimnym miejscu 3dni

2) po 3dniach wyciągnąć szynkę z zalewy, a zalewę zagotować, zalać gorącą zalewą szynkę i odstawić na jeden dzień

3) przygotować naczynie do pieczenia, wlać do niego szklankę zalewy i piec pod przykryciem w temp. 220stpni ok.2h
W czasie pieczenia obracać mięso i dolewać zalewę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 11.06.2013 00:05
na pewno bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat