Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczny kawałek upieczonego mięsa. Tak można przygotować też inne mięsko np. szynkę czy łopatkę.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 2 kilogramy
ząbki czosnku 5 sztuk
sól 1.5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
cebula 3 sztuki
majeranek 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą, natrzeć dobrze mięso. Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym. Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią. Odstawić do lodówki na ok. 10 godzin (można na dłużej). Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem. Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować. Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok. 60 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok. 50 min (można troszkę zmniejszyć grzanie). Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić czy mięso jest upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak