Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczny kawałek upieczonego mięsa. Tak można przygotować też inne mięsko np. szynkę czy łopatkę.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karkówka wieprzowa

    2 kilogramy
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • majeranek

    2 łyżki
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i oprószyć pieprzem. Czosnek obrać i rozetrzeć ze solą, natrzeć dobrze mięso. Oprószyć majerankiem i zmiażdżonym zielem angielskim. Obłożyć też połamanym liściem laurowym. Mięso przełożyć do naczynia zasypać pokrojoną cebulą i przykryć folią. Odstawić do lodówki na ok. 10 godzin (można na dłużej). Mięso wyjmujemy z lodówki, obieramy z przypraw i skrapiamy olejem. Najlepiej obwiązać nicią by mięso ukształtować. Wkładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy mięso folią aluminiową na ok. 60 min i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po zdjęciu foli pieczemy jeszcze ok. 50 min (można troszkę zmniejszyć grzanie). Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić czy mięso jest upieczone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat