Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami

Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne!
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta pieczona z fasolą:

  • fasola Jaś

    200 gramów
  • kapusta czerwona

    600 gramów
  • jabłka kwaśne

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
  • masło 82%

    50 gramów
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc.
Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż będzie miękka. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca.

Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym
na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 22:54
Tak czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat