Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka-nadziewana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1sztuka
olej wg uznania
Majeranek suszony Prymat wg uznania
czosnek 4-5 ząbków
pieprz
Kucharek przyprawa do potraw
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka-nadziewana

*kaczkę parę godzin wcześniej natrzeć mieszanką (olej, majeranek, 2-3 ząbki czosnku,kucharek) kaczkę na zewnątrz. Odciełam ostatnie kawałki skrzydeł.
*po paru godzinach nadziać kaczkę farszem:
-można użyć podroby tej kaczki lub dokupić 1-2 wątróbki. 1-2 żąłądki, parę serc wszystko zmielić na gładką masę
-dodać posiekaną pietruszkę,starty czosnek, żółtka, bułkę tartą, doprawić kucharkie i pieprzem, na konieć dodać ubitą na sztywno pianę
masa ma być dość gęsta
*zaszyć kaczkę lub powbijać wykałaczki, każdą po obu stronach nacięcia a potem grubą nitką utworzyć sznurowanie jak w gorsecie
*kaczkę na blaczce jeszcze raz polać olejem
*piec około pół godziny w temp. 200stopni a potem w 180stopniach jeszce około godzinę.
Piekłam na przemian w termoobiegu i bez.
Polecam!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.05.2013 09:35
takie pieczone mięsko jest bardzo smaczne
rjustysia 08.04.2013 22:19
rewelacyjnie wygląda :)
Wafelek2601 31.01.2013 12:02
Och, taką kaczkę uwielbiam
smakoszek 02.12.2012 00:44
moja ulubiona
Rafał10 22.09.2012 10:39
mniam wygląda pysznie !
Fiffi 07.09.2012 22:17
mięsa ma faktycznie mało, ale nadzienie podczas pieczenia zmienia się taki pasztet i to tez jest pyszne
mariel78 07.09.2012 06:42
a? mi si? zachcia?o takich pyszno?ci
ziutula
ziutula 17.08.2012 09:33
lubię kaczkę, ale ma coś mało mięska...no, ale dla smaku wystarczy...
kulinarny smak 17.08.2012 07:41
nigdy nie robiłam kaczki, ale wygląda fajnie
elficzna 17.08.2012 01:41
bardzo fajne, przepyszna kaczuszka - dawno nie jadłam :)
foczka-ks 16.08.2012 23:29
ciekawie wygląda
msmariusz 16.08.2012 23:26
pysniutki przepis
agunesu 16.08.2012 23:24
wytrawne danie na uroczysty obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak