Pieczona kaczka-nadziewana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1sztuka
  • olej

    wg uznania
  • majeranek Prymat

    wg uznania
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • pieprz

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    3-4 łyżki
  • pietruszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

*kaczkę parę godzin wcześniej natrzeć mieszanką (olej, majeranek, 2-3 ząbki czosnku,kucharek) kaczkę na zewnątrz. Odciełam ostatnie kawałki skrzydeł.
*po paru godzinach nadziać kaczkę farszem:
-można użyć podroby tej kaczki lub dokupić 1-2 wątróbki. 1-2 żąłądki, parę serc wszystko zmielić na gładką masę
-dodać posiekaną pietruszkę,starty czosnek, żółtka, bułkę tartą, doprawić kucharkie i pieprzem, na konieć dodać ubitą na sztywno pianę
masa ma być dość gęsta
*zaszyć kaczkę lub powbijać wykałaczki, każdą po obu stronach nacięcia a potem grubą nitką utworzyć sznurowanie jak w gorsecie
*kaczkę na blaczce jeszcze raz polać olejem
*piec około pół godziny w temp. 200stopni a potem w 180stopniach jeszce około godzinę.
Piekłam na przemian w termoobiegu i bez.
Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.05.2013 09:35
takie pieczone mięsko jest bardzo smaczne
rjustysia 08.04.2013 22:19
rewelacyjnie wygląda :)
Wafelek2601 31.01.2013 12:02
Och, taką kaczkę uwielbiam
smakoszek 02.12.2012 00:44
moja ulubiona
Rafał10 22.09.2012 10:39
mniam wygląda pysznie !
Fiffi 07.09.2012 22:17
mięsa ma faktycznie mało, ale nadzienie podczas pieczenia zmienia się taki pasztet i to tez jest pyszne
mariel78 07.09.2012 06:42
a? mi si? zachcia?o takich pyszno?ci
ziutula 17.08.2012 09:33
lubię kaczkę, ale ma coś mało mięska...no, ale dla smaku wystarczy...
kulinarny smak 17.08.2012 07:41
nigdy nie robiłam kaczki, ale wygląda fajnie
elficzna 17.08.2012 01:41
bardzo fajne, przepyszna kaczuszka - dawno nie jadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat