Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1sztuka -
olej
wg uznania -
Majeranek suszony Prymat
wg uznania -
czosnek
4-5 ząbków -
pieprz
-
Kucharek przyprawa do potraw
-
jajko
2 szt -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3-4 łyżki -
pietruszka
Przepis i sposób przygotowania Pieczona kaczka-nadziewana
*po paru godzinach nadziać kaczkę farszem:
-można użyć podroby tej kaczki lub dokupić 1-2 wątróbki. 1-2 żąłądki, parę serc wszystko zmielić na gładką masę
-dodać posiekaną pietruszkę,starty czosnek, żółtka, bułkę tartą, doprawić kucharkie i pieprzem, na konieć dodać ubitą na sztywno pianę
masa ma być dość gęsta
*zaszyć kaczkę lub powbijać wykałaczki, każdą po obu stronach nacięcia a potem grubą nitką utworzyć sznurowanie jak w gorsecie
*kaczkę na blaczce jeszcze raz polać olejem
*piec około pół godziny w temp. 200stopni a potem w 180stopniach jeszce około godzinę.
Piekłam na przemian w termoobiegu i bez.
Polecam!!!
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)