Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1 sztuka -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
Majeranek suszony Prymat
do smaku -
Bazylia suszona Prymat
do smaku -
cebula biała
3 sztuki -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczona Kaczka z sosem owocowym
Kaczkę przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i piec 80 minut w mocno nagrzanym piekarniku, od czasu do czasu skrapiać ją wodą (tak mi poradziła kiedyś babcia). Pod koniec gotowania do kaczki dorzucić pokrojoną grubo cebulę. Gdy mięso będzie miękkie poczekać aż ostygnie i pokroić je na mniejsze kawałki. Podawać je z dowolnym sosem owocowym np. śliwkowym i ziemniakami.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)