Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka z kaszą i kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka ok. 1,5 kg
cebula 1 duża sztuka
kasza gryczana 50 gram (pół torebki)
jajko 1 duża sztuka
kurki 20 dkg
masło 1/4 kostki
kolendra 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z kaszą i kurkami

Kaczkę oczyścić z resztek piór. Nasmarować ją oliwą, oprószyć solą i pieprzem, posypać majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso.
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć razem tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Poza sezonem można użyć mrożonych grzybów. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać je do kaszy. Wbić jajko, dodać kolendrę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę kaczki w miejscu po szyi. Do środka kaczki nałożyć farsz z kaszy i grzybów, skórę spiąć wykałaczkami, żeby farsz nie wyleciał. Nadzianą kaczkę przełożyć do rękawa do pieczenia i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie kaczkę w rękawie ułożyć na blasze. Kaczkę piec w 190 stopniach przez ok. 2 godziny (aż wierzch się ładnie zrumieni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.02.2014 00:29
pyszności taka kaczka
Renataj 15.04.2013 20:37
To musi być "niebo w gębie" - pyszne połączenie mięsko z kaczki, kasza i kurki. Pycha.
KasiaK90 15.04.2013 12:48
wyśmienita musi być ta kaczuszka:) ale by się taką zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak