Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z kaszą i kurkami
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle. Kurki oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć razem tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Poza sezonem można użyć mrożonych grzybów. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać je do kaszy. Wbić jajko, dodać kolendrę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Za pomocą wykałaczki spiąć skórę kaczki w miejscu po szyi. Do środka kaczki nałożyć farsz z kaszy i grzybów, skórę spiąć wykałaczkami, żeby farsz nie wyleciał. Nadzianą kaczkę przełożyć do rękawa do pieczenia i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie kaczkę w rękawie ułożyć na blasze. Kaczkę piec w 190 stopniach przez ok. 2 godziny (aż wierzch się ładnie zrumieni).