Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Pieczona kaczka z jabłkami

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczona kaczka z jabłkami, to świetna propozycja na uroczysty obiad. Wyśmienicie wygląda, a jej aromat skusi każdego gościa. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

kaczka barbarie
2 kilogramy
cebula czerwona
2 sztuki
jabłka winne
4 sztuki
czosnek
5 ząbków
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
cukier puder
100 gram
woda
1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
sok z połowy cytryny
miód pitny
50 mililitrów
śliwki suszone
10 sztuk
rodzynki sułtańskie
100 gram
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Do smaku:

chrzan z żurawiną Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka z jabłkami

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę nacieramy mieszanką majeranku, soli i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki wkładamy również obraną  jedną czerwoną cebulę i jabłka. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, na którym układamy ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu układamy nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę pieczemy około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem.

Sos:

Do garnuszka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu rozpuszczamy go tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodajemy przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż znaczna większość płynu odparuje – wtedy zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Następnie dodajemy posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszamy ogień, gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.

Upieczoną kaczkę wykładamy na deskę. Wyjmujemy farsz, przekładamy na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obkładamy upieczonymi jabłkami. Podajemy z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.

Można podawać również z dodatkiem Chrzanu z żurawiną Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelsz 23.11.2023 07:51
Pyszna kaczucha.
bietka 14.12.2018 15:45
Bardzo smaczna kaczuszka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak