Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka barbarie

    2 kilogramy
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • jabłka winne

    4 sztuki
  • czosnek

    5 ząbków
  • majeranek suszony

    2 łyżki
  • cukier puder

    100 gram
  • woda

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżki
  • sok z połowy cytryny

  • miód pitny

    50 mililitrów
  • śliwki suszone

    10 sztuk
  • rodzynki sułtańskie

    100 gram
  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Do smaku:

  • chrzan z żurawiną

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umytą i wypatroszoną kaczkę nacieramy mieszanką majeranku, soli i pieprzu z zewnątrz i wewnątrz. Do wnętrza tuszki wkładamy również obraną  jedną czerwoną cebulę i jabłka. Przygotowujemy naczynie do pieczenia, na którym układamy ząbki czosnku i cebulę posiekaną w pióra. Następnie piersią do dołu układamy nadzianą i zaszytą tuszkę do formy. Kaczkę pieczemy około 1,5 do 2 godzin, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem.

Sos:

Do garnuszka wsypujemy cukier i na wolnym ogniu rozpuszczamy go tworząc złoty karmel z dodatkiem wody i soku z połówki cytryny. Dodajemy przyprawę do piernika i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż znaczna większość płynu odparuje – wtedy zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Następnie dodajemy posiekane na połówki suszone śliwki i rodzynki sułtańskie. Zmniejszamy ogień, gdy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem oraz odrobiną miodu pitnego.

Upieczoną kaczkę wykładamy na deskę. Wyjmujemy farsz, przekładamy na talerz. Tak przygotowaną kaczkę obkładamy upieczonymi jabłkami. Podajemy z sosem i kluseczkami leniwymi lub kopytkami.

Można podawać również z dodatkiem Chrzanu z żurawiną Smak.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.12.2018 15:45
Bardzo smaczna kaczuszka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat