Pieczona kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata

  • miód

    1 lyzka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • tymianek

  • kolendra

  • pieprz

  • sól

kaczka

  • kaczka

    1
  • jabłka

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kaczki wycinamy gruczoł kuprowy. Następnie dokładnie ją myjemy pod zimną wodą. Nacieramy ją solą ok. 1 łyżeczki. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z tymiankiem, słodką papryką, majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po godzinie odlewamy tłuszcz, który wypłynął z kaczki i zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 21.12.2014 15:38
Ja kaczkę zszywam nicią bawełnianą, albo zapinam wykałaczkami. Wtedy jabłka na pewno nie wypadną. Lubię pieczoną kaczkę, a Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
IwonaDD 21.12.2014 13:41
wspaniała kaczka
Anna133 21.12.2014 13:28
idealna na świąteczny obiad ;)
kloruś 21.12.2014 12:04
Fajna, ciekawa propozycja. Warto się skusić!
ania2610 21.12.2014 11:45
wspaniale upieczona
IZABELA29 21.12.2014 09:55
apetyczna kaczucha
Ola1984 21.12.2014 09:49
Uwielbiam kaczkę z jabłkami :)
ben-ka 21.12.2014 09:38
Kaczka z owocami,to jest to, co bardzo lubię.
Sroczka 21.12.2014 09:24
Ale pysznie wygląda ta kaczuszka.
kriko 21.12.2014 08:54
Kaczka palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat