Ali

Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2-2,5 kg
  • miód

    2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    1,5 łyżeczki
  • limonka

    1 sztuka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • gruszki

    3 sztuki
  • makaron Chow Mein

    200 gram
  • marchewki

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukinia

    250 gram
  • pory

    2 sztuki
  • imbir starty

    10 gram
  • curry

    1 łyżeczka
  • kolendra

    2 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz z marynatą:
Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę.

Kaczka:
Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia.
Następnie nacieramy ją niewielką ilością soli i pierzu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą, a resztę marynaty wylewamy na kaczkę (uprzednio oczywiście umieszczamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym). Sznurujemy kaczce nóżki, żeby całość była zwarta i nic się nie wylało ze środka. Pieczemy 2 godziny w 160 stopniach z termoobiegiem. Na ostatnie 30 minut przekręcamy kaczkę do góry nogami żeby i spód się nieco zrumienił.

Makaron z warzywami:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem).
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa:
Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji startego imbiru i wrzucamy na patelnię. Dodajemy trochę soli, trochę pieprzu, troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 14.10.2015 21:34
kaczka , smakowite danie
Megi 14.04.2015 16:22
wspaniałe danie, pycha
berys18 09.01.2015 14:04
obiad wspaniały
Renataj 24.12.2014 23:26
Ale się zrobiłam głodna:) Pysznie wygląda.
kloruś 08.08.2014 11:02
wygląda smakowicie... chętnie bym spróbowała :)
Triss 08.08.2014 09:45
super kaczka. )
Izabela9 08.08.2014 09:22
Kaczke uwielbiam ale to połączenie wydaje się być naprawdę super.
magdziorka6 08.08.2014 08:30
kaczuszka zawsze dobra jest
iziona 08.08.2014 07:58
Piekna i wypieczona ta kaczucha
Iwusia 07.08.2014 22:32
ciekawie sie zapowiada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat