Pieczona kaczka faszerowana jabłkami

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • sól

    do natarcia
  • Majeranek suszony Prymat

    do natarcia
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczona kaczka faszerowana jabłkami

Kaczkę myjemy i osuszamy.
Odcinam z niej skrzydełka ( na rosół) ale można zostawić jak ktoś lubi pieczone.
W środku nacieramy kaczkę obficie solą i majerankiem.
To samo na zewnątrz.
Następnie umyte i pokrojone w mniejsze kawałki jabłka układamy w środku, mocno upychając.
Jeśli zostały nam jakieś kawałki jabłek, układamy obok kaczki w naczyniu do pieczenia.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 3 godziny, w tym czasie raz lub dwa można ją odwrócić.
Nie trzeba dodawać tłuszczu, wszystko wytopi się z kaczki i jabłek.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Ela15 24.02.2017 19:04
pyszne miesko
jagoda5913 14.02.2017 00:51
aż ślinka leci
Renata9 13.02.2017 17:54
Pyszne mięsko, najlepsze pieczone właśnie z jabłuszkami.
Bernadeta1 13.02.2017 16:33
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat