Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1 sztuka -
jabłka
2 sztuki -
sól
do natarcia -
Majeranek suszony Prymat
do natarcia
Przepis i sposób przygotowania Pieczona kaczka faszerowana jabłkami
Odcinam z niej skrzydełka ( na rosół) ale można zostawić jak ktoś lubi pieczone.
W środku nacieramy kaczkę obficie solą i majerankiem.
To samo na zewnątrz.
Następnie umyte i pokrojone w mniejsze kawałki jabłka układamy w środku, mocno upychając.
Jeśli zostały nam jakieś kawałki jabłek, układamy obok kaczki w naczyniu do pieczenia.
Kaczkę pieczemy w 180 stopniach przez 3 godziny, w tym czasie raz lub dwa można ją odwrócić.
Nie trzeba dodawać tłuszczu, wszystko wytopi się z kaczki i jabłek.
Smacznego!
Komentarze (4)