Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1 sztuka ok. 2 kg -
jabłka
2 sztuki -
pomarańcza
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
majeranek
1 łyżka -
masło
3 łyżki -
tymianek
1 łyżeczka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Pieczona kaczka
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.
Komentarze (3)