Pieczona kaczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka ok. 2 kg
  • jabłka

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć, następnie natrzeć sola i pieprzem oraz tymiankiem, nacieramy na zewnątrz i wewnątrz.
Cebulę kroimy w kostkę, a jabłka w ćwiartki i mieszamy z połową majeranku, napełniamy tym wnętrze kaczki i posypujemy pozostałym majerankiem.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć i odstawić do lodówki na cała noc.
Masło stopić i polać kaczkę przed samym pieczeniem.
Piekarnik nagrzać do 180 st i pod przykryciem piec 1,5 godziny w tym czasie polewać kaczkę powstałym sosem po tym czasie odkryć naczynie zwiększyć moc piekarnika do 230 st i piec jeszcze około 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:52
mistrzostwo, pyszne mięsko !
Ola1984 27.06.2017 12:48
Pyszne danie :) Uwielbiam kaczkę w takim wydaniu :)
ilka01 27.06.2017 11:45
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat