Pieczona jajecznica

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułki typu kajzerki

    np 4 szt.
  • masło

    do smarowania i smażenia
  • jajka

    4 szt.
  • cebula

    1-2 szt.
  • sól, pieprz

    do smaku
  • szczypiorek

    do posypania
  • ser żółty

    4 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułki kroimy na pół i wydrążamy miękkie środki a następnie lekko przeciągamy masłem. Na patelni smażymy jajecznicę (wg gustu i upodobania...ale koniecznie z cebulką). Jajecznica nie może być za bardzo ścięta! Po usmażeniu nakładamy do wydrążonych bułeczek. Nastawiamy piekarnik np na termoobieg, może być 180 stopni. Na blasze wykładamy folię aluminiową i układamy połówki bułek z jajecznicą. Dla urozmaicenia, można na wierzch położyć po plasterku sera żółtego...lub przed nałożeniem jajecznicy, na spód. Zapiekamy 2-3 minutki. Nie za długo, bo bułki będą twarde...a mają być chrupiące i gorące :) po zapieczeniu posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy na śniadanie lub kolację. Dodatkowo można podać sałatkę ze świeżych warzyw na liściu sałaty :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kochanyptysiu 26.09.2011 19:11
ekstra
ZEWA 24.06.2011 11:42
fajny pomysł
hastalavista 22.09.2010 00:10
miłe urozmaicenie na śniadanie :)
Dorota76 12.09.2010 20:07
pyszne śniadania
Aida 12.09.2010 10:52
pycha :)
SmacznaPyza 11.09.2010 20:56
pycha śniadanko!
mehia 07.09.2010 18:20
pyszna :)
Aida 07.09.2010 11:51
zatem proszę wypróbować i ten sposób :) smakuje również wspaniale!
Małgorzata113 07.09.2010 11:44
uwielbiam jajecznice

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat