Pieczona golonka z sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    2 szt
  • piwo jasne

    1 szt
  • cebula

    3 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS:
3 łyżki startego chrzanu
3 łyżki gęstej śmietany 22-procentowej
1/2 jabłka (7 dag)
1 łyżka soku z cytryny
cukier
sól
biały pieprz
Przygotowanie

Golonki (jeśli trzeba) opalić, umyć i gotować w posolonym wrzątku 1 godz. 30 min. Cebule i czosnek obrać i wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem dodać do gotujących się golonek. Lekko twarde golonki przełożyć do brytfanny, polać tłuszczem zebranym z wywaru, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec do miękkości, często polewając piwem. Gotowe golonki przekroić na pół i wyjąć kości.
Przygotować sos: jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z sokiem cytrynowym i połączyć z chrzanem oraz śmietaną. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Sos do golonki podać osobno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 09.06.2012 13:34
Super pomysl
Małgorzata113 03.01.2011 08:13
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat