Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona golonka

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka 1 sztuka
sól do smaku
ząbki czosnku 4 sztuk
Papryka ostra mielona Prymat do posypania
majeranek do posypania
pieprz do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona golonka

Kroki postępowania

1
Golonkę dokładnie oczyszczamy, płuczemy, wykładamy na pazłotko.
Krok 1 - Pieczona golonka foto
2
psypujemy solą, nacinamy w kilku miejscach i wkładamy połówki ząbków czosnku.
Krok 2 - Pieczona golonka foto
3
posypujemy pieprzem.
Krok 3 - Pieczona golonka foto
4
posypujemy majerankiem, nacierając całą dłonią golonkę.
Krok 4 - Pieczona golonka foto
5
Obficie posypujemy papryką ostrą.
Krok 5 - Pieczona golonka foto
6
Zawijamy w pazłotko, wykładamy do blachy polanej trochę wodą. Pieczemy w temp 190 stopni do miękkości, od czasu do czasu możemy podać wodą mięso, lub piwem.
Krok 6 - Pieczona golonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 22.01.2014 15:51
Coś dla mojego męża.Ja nie przepadam za golonką,chociaż ta wygląda apetycznie.
Piter 31 19.01.2014 20:55
Pieczona golonka to jest to .
Anna169Hosz 11.01.2014 16:12
Piwem to może lepiej nie podlewać a popić :) Pysznie wygląda taka golonka!
agnieszka214 11.01.2014 14:29
smakołyki ale pyszne
w mojej kuchni 11.01.2014 12:41
same smakołyki na talerzu..
mic 11.01.2014 12:06
Ja też, ale dostałem i zrobiłem:)
Olga_SK 11.01.2014 11:53
Rzadko jadamy golonkę, ale teraz sobie smaku narobiłam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak