Pieczona golonka

Pieczona golonka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    1,30 kg
  • czosnek

    5 ząbki
  • sól

    4 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczona golonka

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona golonka foto
Golonkę wieprzową dokładnie myjemy.Zalewamy ją letnią wodą,tak by była przykryta.
Krok 2 - Pieczona golonka foto
Dodajemy do golonki ziele angielskie,liście laurowe,pieprz w ziarenkach i 4 łyżki soli.Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do zalewy.Odstawiamy golonkę do lodówki na 2 dni.Po dwóch dniach płuczemy golonkę i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie około 2,5 godziny.Gdy ostygnie nacinamy skórę.
Krok 3 - Pieczona golonka foto
Golonkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.Można jeśli ktoś lubi posypać golonkę papryką słodką w proszku.
Krok 4 - Pieczona golonka foto
Golonkę podajemy z musztardą i ulubionymi gotowanymi warzywami.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

jogobella23 29.02.2012 21:41
supwer
halina17 04.01.2012 19:45
pyszna golonka
joanna77 29.12.2011 22:12
pyszności
romanrafal
romanrafal 29.12.2011 04:46
cudeńko,rewelacja
PaniMISIOWA 23.12.2011 14:37
swojskie klimaty!
RenataZ-et 12.12.2011 23:30
ojj, zjadłabym taką... :))
halina17 10.12.2011 21:26
smaczna
ziutula
ziutula 10.12.2011 16:53
i dla mnie dobre piwko do tej goloneczki...
SmacznaPyza 09.12.2011 17:52
dawno nie robiłam....
Iwona45 09.12.2011 09:13
pychota;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat