Pieczona gęś z sosem żurawinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z gęsi

    1 sztuka
  • noga z gęsi

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • olej

    2 do smaku
  • sól

    1 do
  • burak pieczony

    1 sztuka
  • pietruszka

    5 gałazek
  • oliwki

    5 sztuk
  • ogórek

    1 plaster gruby
  • pomarańcza

    1/2 sztuki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • cynamon

    1 szczypa
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • żurawina

  • wino półsłodkie czerwone

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona gęś z sosem żurawinowym foto
Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę. Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry.
Krok 2 - Pieczona gęś z sosem żurawinowym foto
Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy.
Krok 3 - Pieczona gęś z sosem żurawinowym foto
Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 01.03.2014 07:42
Gęsi nie jadłam ale wygląda wszystko super apetycznie i na pewno tak smakuje :)
Renataj 28.01.2014 22:51
Aż zgłodniałam. Po prostu ślinka cieknie.
ONY_za_kare 05.12.2013 10:47
super gąska!
Alex_M 03.12.2013 15:34
fantastyczne smaki i jak piękne wygląda :)
w mojej kuchni 02.12.2013 21:11
apetycznie danie wygląda..
Poison1988 02.12.2013 20:24
niech mnie gęś kopnie, ale smakowicie podana :)
Ola1984 02.12.2013 20:24
Uwielbiam gęsinę lubię połączenie mięsa z żurawiną.
Kolorowa 02.12.2013 19:17
Marze o tym obiedzie w tej chwili !
bietka 02.12.2013 18:16
pięknie się prezentuje :)
elka72 02.12.2013 17:18
Doskonała propozycja na świąteczny obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat