Pieczona gęś z farszem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś z podrobami

    4-5 kg
  • wątróbka drobiowa

    0.5 kg
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jajko

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • przyprawy

  • bułka czerstwa

    1 duża
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona gęś z farszem foto
wątróbkę wraz z podrobami z gęsi oczyścić i ugotować.
bułke namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć
podroby i wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą,czosnkiem,bułką i pęczkiem natki pietruszki


dobrze wymieszać z dużą ilością czarnego pieprzu i solą oraz 2 jajkami.
odstawić do lodówki
Krok 2 - Pieczona gęś z farszem foto
gęś dobrze umyć i wysuszyć.
natrzeć przyprawami na zewnątrz i w środku

u mnie :sól,pieprz,ostra papryka,szczypta czosnku granulowanego i odrobina przyprawy do drobiu
Krok 3 - Pieczona gęś z farszem foto
gęś nafaszerować wcześniej przygotowanym farszem i zaszyć lub spiąc wykałaczkami otwór
Krok 4 - Pieczona gęś z farszem foto
gęś piekłam w piekarniku przez pierwsze 2 g w 180 stopniach,przez kolejne 3 h w 160 stopniach co jakiś czas polewałam ją tłuszczem który się wytapiał


smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 27.01.2014 20:02
wspaniała gęś!
Rafał10 27.01.2014 19:00
uwielbiamy gąski, chętnie wypróbujemy przepis :)
marcia7 27.01.2014 16:09
ale fajna gąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat