Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona dorada ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

Dorada 2 szt
szpinak świeży lub mrożony
pomidorki koktajlowe
ser feta
kapary
słonecznik łuskany prazony
cytryna
masło
czosnek 2 zabki

Przyprawy

sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona dorada ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Krok 1 - Pieczona dorada ze szpinakiem foto
2
Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka cytryny. Rybkę posolić i popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem.
Krok 2 - Pieczona dorada ze szpinakiem foto
3

Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około 30 minut.
Podawać z pomidorkami z fetą i kaparami i słonecznikiem

Krok 3 - Pieczona dorada ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.01.2015 14:16
bardzo pyszna rybka
IwonaDD 27.01.2015 14:08
pyszna rybka
AgaS10 27.01.2015 13:40
u mnie rybka pod każdą postacią:)
marcia7 27.01.2015 12:49
ryba pierwsza klasa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak