Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona brukselka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 1 kg
boczek wędzony 300 g
ziemniaki 1 kg
sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona brukselka

Kroki postępowania

1
Brukselkę oczyścić ściągając dwa listki z wierzchu. Naciąć na głąbie każdej krzyżyk i blanszować przez 4min w osolonym wrzątku. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Wymieszać z przyprawą do ziemniaków i solą. Chwilę podsmażyć na patelni, aż zmiękną. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłożyć brukselkę.
Krok 1 - Pieczona brukselka foto
2
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i obsypać brukselkę razem z tłuszczem jaki się wytopił. Piec z przykryciem ok 40min. Smacznego!
Krok 2 - Pieczona brukselka foto
3
Piec z przykryciem ok 40min. Smacznego!
Krok 3 - Pieczona brukselka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 23.01.2015 20:54
uwielbiam brukselkę w każdej postaci ..
irenka 23.01.2015 19:53
pyszne jedzonko ,coś dla mnie
Renata9 23.01.2015 19:40
smaczna brukselka
Ola1young 23.01.2015 16:31
pyszne danie,mniam :)
Kasia35 23.01.2015 16:03
mmm... pyszności :D
Anna169Hosz 23.01.2015 13:13
Ale apetyczna!!!
gosia56 23.01.2015 10:17
narobiłaś mi smaka na taką ;)
olkaaa 23.01.2015 07:30
Lubię taką.
Róża1 22.01.2015 23:41
też uwielbiam brukselkę :-) , pyszne danie !!!
smakołyk 22.01.2015 23:24
Uwielbiam brukselkę i napewno wypróbuję ten przepis:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak