Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem.

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pieczeń

  • szynka wieprzowa

    surowa 1 kg
  • bułka

    pszenna 1 duża sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie całe

    2 kulki
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziarenek

Na pieczarki

  • pieczarki

    50 dag
  • ketchup pikantny

    kilka łyżek
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • olej

    1 łyżka
  • bułka tarta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie od dziś wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są zrobione. Bardzo polecam robić je samodzielnie, co prawda wymaga to trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Smak i zapach nie do opisania. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Masa mięsna: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

2. Pieczenie: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej masę mięsną lekko ją ubijając. Następnie pieczemy ją około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia pieczeń smarujemy ketchupem i wykładamy równomiernie pieczarki, zapiekamy.

3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki, następnie smażymy je na oleju do miękkości i zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Podanie: Gotową pieczeń studzimy, najlepiej zimną wstawić na kilka godzin do lodówki, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:17
Fajna pieczeń.

Bożena Matuszczyk

01.05.2018 08:13
Izuniu pyszna pieczeń ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat