Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczeń z szynki wieprzowej

5.0
(122)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa
1 kg
cebula
2 szt
ocet balsamiczny
1 łyżka
ząbki czosnku
2 szt
olej
5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarenka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyzeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z szynki wieprzowej

Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie.
Nakryć mięso folią i pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu.
Przełożyć mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie
i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak