Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe z szynki 1 kg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
seler korzeniowy 1/2 szt
jogurt naturalny 1/2 szkl
boczek wędzony ok 300 g
olej rzepakowy do smażenia

Porada

Po usunięciu foli w formie znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a selera zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę przesmażyć. Odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem foto
2
Mięso zmielić w maszynce do mielenia na sicie o małych otworach. Wymieszać razem z warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami.
Krok 2 - Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem foto
3
Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą.
Krok 3 - Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem foto
4
Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową.
Krok 4 - Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę do 200*C i zapiekać jeszcze przez ok 10 min, do momentu aż boczek z wierzchu się przyrumieni. Do obiadu podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego :)
Krok 5 - Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.05.2017 17:51
bravo za przepis
Wacław 26.05.2017 13:32
fajna pieczeń :-)
Janina 25.05.2017 22:14
Świetna propozycja;))
Aleksandra/Olcia 25.05.2017 17:44
smaczna propozycja ,nie jadłam nigdy czegoś takiego
Barbara13 25.05.2017 17:43
bardzo fajnie się zapowiada
dodi 25.05.2017 14:32
świetnie wygląda
Franciszek 25.05.2017 13:39
dobry obiad
AZgotuj 25.05.2017 11:15
z chęcią bym sięgnęła:)
Malinka 25.05.2017 10:49
Bardzo apetyczna propozycja!
olkaaa 25.05.2017 10:32
fajny przepis
mirosława4 25.05.2017 10:31
wyśmienita !
gosia56 25.05.2017 09:52
na pewno pycha
Krzysztof15 25.05.2017 08:24
pyszna palce lizać
Konczi 25.05.2017 07:28
Pyszna propozycja - brawo za kompozycję smaków :)
Róża1 25.05.2017 04:43
podziwiam pomysł !!!!!!!!!!!!!!!! :-)
halina17 24.05.2017 23:32
Smaczna pieczeń.
IKrakowianka 24.05.2017 23:25
bardzo fajna pieczeń
Renataj 24.05.2017 23:23
Apetyczny pomysł:)
bertpvd 24.05.2017 23:15
pyszna pieczeń
Renata9 24.05.2017 22:47
Super obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak