Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
mięso wieprzowe 30-40 dag
olej
ryż 2-3 szt
cebla 2 szt
czosnek ząbki 2
jajko 1-2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa

Kroki postępowania

1
Mięso wieprzowe umyć i ugotować na wywarze z zielem i liściem laurowym.
Krok 1 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
2
Ryż ok 2 - 3 torebki ugotować w osolonej wodzie do miękkości ( nie rozgotować). Po ugotowaniu wyjąć ryż z torebek i włożyć do miski.
Krok 2 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
3
Pierś z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Przyprawić do smaku.
Krok 3 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
4
Cebulę pokrojoną z czosnkiem podsmażyć na wolnym ogniu.
Krok 4 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
5
Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy pierś z kurczaka oraz nasze ugotowane i pokrojone mięsko. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy do smaku.
Krok 5 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
6
Do miski z ryżem dodajemy ostudzone kawałki mięsa z cebulką i dodajemy mięso mielone,oraz jajko, bułkę tartą i ewentualnie doprawiamy .Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
7
Z mięsa robimy kulę wkładamy do foremki, podlewamy wywarem z rosołku oraz olejem. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 1 h. (od czasu do czasu podlewamy wywarem).
Krok 7 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto
8
Po upieczeniu wyciągamy pieczeń i studzimy.
Smacznego:))
Krok 8 - Pieczeń z ryżem i kawałkami mięsa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 21.05.2014 19:29
pyszna pieczeń
Lidzia 21.05.2014 18:12
Bardzo smaczne.
Adamorek 21.05.2014 17:11
dobre mięsko
barbara11561 21.05.2014 16:43
bardzo ciekawy przepis,tak jeszcze nie robiłam:)
gibli 21.05.2014 16:35
Polecam jest bardzo smaczne:)
Zdzisław 21.05.2014 15:46
smaczna do chleba
wwwiolka 21.05.2014 15:30
Bardzo fajnie wygląda.
Bernadeta1 21.05.2014 15:10
super taka pieczeń
gosia561 21.05.2014 15:04
niezłe to mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak