Pieczeń z mięsa mielonego z suszonymi grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna i szybka do zrobienia pieczeń o wyraźnym smaku grzybów. Nadaje się doskonale na Boże Narodzenie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pieczeń

  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 sztuk
  • jajko

    2 szt.
  • suszone borowiki

    30 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 duża łyż.
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • masło 82%

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam na minimum 2 godziny, następnie odciskam z wody i razem z cebulą kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle. Do miski wkładam mięso, wbijam jajka, dodaję przyprawy, bułkę tartą oraz podsmażone grzyby z cebulą.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarnika przez około 50 minut.

Smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat