Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

To doskonała propozycja na ciepło do obiadu, lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna oraz dzięki jajkom wygląda dość efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 8x20 cm, warstwa mięsna:

  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    0.7 łyżeczki
  • pieprz

    3 szczypty

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i napełnić 1/2 masy mięsnej.
Wzdłuż mięsa delikatnie zrobić wgłębienia, w których należy umieścić (jedno za drugim) uprzednio ugotowane jajka.
Jajka zakryć pozostałą masą, a wierzch wyrównać i uformować z niego niewielki wzgórek.
Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:49
Ja również przygotowuję na Wielkanoc podobną pieczeń.;)
bietka 18.02.2019 20:39
Taką pieczeń robię obowiązkowo na Wielkanoc :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat