Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna i dzięki pysznej warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 10 cm x 22, warstwa mięsna:

  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka ugotowana

    0.5 sztuki
  • pietruszka gotowana

    0.5 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.3 łyżeczki

Szpinak:

  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • masło 82%

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    3 szczypty
  • pieprz

    3 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem

Marchewkę z pietruszką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.

Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem.
Pieczeń piec około 35 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

gusia1000 30.07.2020 21:35
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 17.01.2019 12:16
Ciekawy pomysł na pieczeń. Masa mięsna z tyloma aromatycznymi dodatkami na pewno jest pyszna.
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 14:53
Taka pieczeń to palce lizać jeszcze ze szpinakiem dla mnie rewelacja.;)
Babeczka35 14.01.2019 13:20
Smaczny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat