Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Forma o wymiarach około 10 cm x 22, warstwa mięsna:
-
mięso mielone
500 gramów -
cebula
1 sztuka -
marchewka ugotowana
0.5 sztuki -
pietruszka gotowana
0.5 sztuki -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Natka pietruszki suszona Prymat
1 łyżeczka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
sól
0.5 łyżeczki -
pieprz
0.3 łyżeczki
Szpinak:
-
szpinak mrożony
1 opakowanie -
masło 82%
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
sól
3 szczypty -
pieprz
3 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem
Marchewkę z pietruszką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę z czosnkiem drobno posiekać.
Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić.
Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części.
Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem.
Pieczeń piec około 35 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)
Komentarze (4)