Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z łopatki z cebulą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 60 dkg
szynka wędzona 3 plastry
cebula 2 sztuki

Marynata

czosnek 4 ząbki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
olej 6 łyżeczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z łopatki z cebulą

Kroki postępowania

1
* U.żyłam jeszcze 1 łyżeczki przyprawy do mięs.
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
2
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
3
Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia.
Krok 3 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
4
Na mięsie rozłożyć plasterki wędzonej szynki.
Krok 4 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
5
Cebule obrać, pokroić w grube piórka, rozsypać na mięsie.
Krok 5 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
6
Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto
7
Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Mięso piec dalej przez ok. 60 minut.
Krok 7 - Pieczeń z łopatki z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.04.2014 15:26
jakie smaczne przysmaki...
IwonaDD 26.04.2014 14:10
pysznie wygląda
Katarzyna59 26.04.2014 13:06
przepyszna, super
Joannasz3190 26.04.2014 12:51
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak