Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z królika i wątróbki drobiowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik bez kości 500g
wątróbka drobiowa 400 g
jajko 3 duże
oliwa 3-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
cebula biała duża
tymianek do smaku
oregano do smaku
czosnek do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z królika i wątróbki drobiowej

Posiekać drobno białą cebulę i przesmażyć na oliwie z dodatkiem ziół i przypraw. W tym czasie oczyścić wątróbki drobiowe z błon i ścięgien, opłukać, osączyć i dodać do cebuli. Krótko przesmażyć (tylko do ścięcia), nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Zmielić mięso z królika razem z wątróbką i cebulą. Do masy mięsnej wbić całe jajka i całość doprawić do smaku - na koniec zagęścić bułką tartą.
Masą napełnić podłużną foremkę wcześniej natłuszczoną oliwą i posypaną bułką tartą - wierzch pieczeni wyrównać, posmarować oliwą i posypać bułką tartą.

Zapiekać ok. 60 minut w gorącym piekarniku.
Podawać na gorąco z dodatkiem makaronu lub ziemniaków i surówek albo na zimno, jako dodatek do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak